Review over

De Kup Café, Sittard

Winkelen en dan gezellig wat drinken

Voordelen:
Nostalgisch, gezellig

Nadelen:
piepklein,

Aanbevelenswaardig: Ja 

Gedetailleerde beoordeling:

Service        *****                          

Sfeer            *****                         

Waar voor je geld        *****        

Kwaliteit van het eten         uitstekend

  

Café De Kup

 

INLEIDING
In het centrum van Sittard, in de Limbrichterstraat, ligt het piepkleine café De Kup. Vlakbij de markt en in de oude stadskern. Je loopt er makkelijk langs in deze drukke winkelstraat. Maar buiten staat een zwart bord met de aankondiging dat zij de koffie klaar hebben en dat zij er ook Limburgse vlaai bij serveren. En dat allemaal voor 3,50 euro


LIGGING
Voor het café is een klein terrasje. Er staan 8 stoelen en twee tafeltjes buiten en er zitten geen mensen. Via een loopplankje ( voor kinderwagens!) loop je naar binnen. Je komt in een halletje met allerlei posters van de plaatselijke activiteiten zoals de carnavalsvereniging en een bijzondere muziekmanifestatie. Rechts is een deur die naar het café leidt. En dan sta je opeens in een kleine ruimte. Zo groot als een woonkamer.
Er staan 8 krukken langs de bar die links langs de lengte van de ruimte is gelegen. Voor de bar is een looppad en aan de andere kant van de ruimte staan 4 tafels met 4 stoelen. Dus er zijn 16 zitplaatsen. Op de bruine eiken tafels ligt een namaak persje. Met een grote donkergroene asbak. En midden op elk tafeltje staat een schaaltje met doppinda's.
Je loopt de ruimte door naar achteren en dan zijn er twee deuren waarboven een Charlie Chaplinbord hangt met de aanduiding "toilets". Naast de deur van het toilet staat een gokkast, met daar boven op een ouderwetse televisie. En dat is het hele café. Piepklein, maar gezellig druk.


INTERIEUR
Het is donker in het café. Dat komt ook door het meubilair dat gebruikt wordt en de donkere eiken bar.
Aan de muur hangen allerlei oude attributen, zoals een oude mijnlamp, gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd en aan het plafond en tegen de muur hangen oude muziekinstrumenten. Er hangen verschillende blaasinstrumenten en zelfs een oud wasbord. Dat heb ik lang niet meer gezien. Dat het een café is voor het verenigingsleven blijkt wel uit de foto's die langs de muur hangen. Carnaval wordt hier goed gevierd, want de prinsenfoto's zijn er in groten getale. Maar ook historische beelden van Sittard zelf.
Boven de ingang is een gebrandschilderd raam waar de historische gebeurtenis afgebeeld wordt die Sittard beroemd heeft gemaakt. Een ontsnapte leeuw uit het circus die tijdens een drukke mis doodleuk de kerk binnen wandelde.
Aan het plafond is een moderne afzuiginstallatie bevestigd. Eigenlijk past dit niet in deze oude locatie.
Op de achtergrond hoor je een rustige jazz muziek. Prima gekozen, want je kunt met elkaar een gesprek voeren.

BEDIENING
Een meneer vroeg ons vriendelijk wat wij wilden drinken. De koffie werd gemaakt met een modern apparaat van het merk Cafema. Een speculaasje erbij, want het is de tijd van Sinterklaas. En een klein glaasje met likeur en slagroom. Lekkere goede koffie. Vlaai hadden ze ook. We konden kiezen uit appelgebak en pruimengebak. Deze werd keurig geserveerd met een toefje slagroom erbij. Het appelgebak, was zoals het hoort, even warm gemaakt.
Voor koffie en gebak betaal je 3,50. Een redelijke prijs voor de kwaliteit die je krijgt.
Ook een biertje is niet duur. ( 1,85 euro ) Dit is ook de prijs voor de frisdranken. Natuurlijk zijn er ook sterke dranken te verkrijgen.
Snacks zijn er ook zoals een tosti en het kaasgarnituur voor bij je drankje.

GASTEN
Het is een gemêleerd publiek dat in het café aanwezig is. Veel midden dertigers en veel ouderen. Het zijn ook gasten die elkaar kennen. Na het winkelen even hier binnen lopen om wat te drinken en even uit te rusten.

GEHANDICAPTEN
Met een rolstoel kun je in dit café moeilijk manoeuvreren. Met een kinderwagen, zagen we een man diverse pogingen ondernemen om weer naar buiten te komen. Dus met een rolstoel is dat nog moeilijker. Wel liepen er een aantal kinderen in de kleine ruimte. Och, pa en ma, willen even iets drinken terwijl ze net gewinkeld hebben.

SPECIALE VOORZIENINGEN
Het café is de verzamelplaats van de carnavalsvereniging, maar ook voor andere clubs zoals de vrouwenvereniging.
Dat het café veel stamgasten heeft, blijkt wel uit de spaarkas die aanwezig is in dit café. In het weekend even wat drinken en sparen voor de carnaval.
Het is ook de ontmoetingsplaats voor een voetbalclub, en de gewonnen bekers prijken langs de wand.
Opvallend is de kleine werkruimte achter de bar. Hier is men met twee mensen aan het werk. En soms verdwijnt er een persoon door de deur waarop "kelder"staat. Waarschijnlijk is dit de keuken. Want dan komt men terug met de gebaksborden.
Typisch is ook dat het serviesgoed ter plekke met de hand wordt afgewassen en gedroogd.
.

ALGEMEEN
Een café waar je zomaar voorbij zou lopen. Maar als je er eenmaal geweest bent, dan kom je hier zeker nog een terug. 

 

Verder is er ook nog informatie te vinden op de volgende link:

http://www.ertussenuit.com/details/48575.htm